2014: Nášivky nacistů ovládly Kyjev. Noví banderovci vycenili zuby

„Heroji! Heroji!“ vítal bojovníky dav. Postarší dáma v šále s národními barvami objímala a na tvář líbala v pozoru stojící nacionalisty. Reportáž Aktuálně.cz z hlavního města Ukrajiny. – Takto začínal článek vydaný v roce 2014. Celé jeho znění následuje.

Kyjev – Konflikt na východě Ukrajiny porodil novodobé banderovce. Ukrajinští radikální nacionalisté, kteří bojují proti těm proruským, se hlásí k tradici Ukrajinské povstalecké armády nechvalně známého Stepana Bandery. A jsou ve stejné situaci jako jejich předci – vzhlíží k třetí říši a bojují za nezávislost na Moskvě.

Že nejde jen o jakousi „virtuální realitu“, bylo tento týden patrné přímo v centru Kyjeva. Pod pomníkem ukrajinského národního buditele Tarase Ševčenka se tu šikovalo několik desítek mladých mužů v pískových maskáčích.

Někteří měli za opaskem pistole, někteří na hrudi vyznamenání za nedávné boje proti separatistům. Všechny spojovala nášivka s takzvaným vlčím hákem a nápis Azov.

Dobrovolnický prapor Azov přijel do hlavního města Ukrajiny, aby oslavil 72. výročí založení Ukrajinské povstalecké armády. Bojovníci mimo jiné žádali úplnou legalizaci dobrovolníků a výzbroj od státu.

Heroji!

Nad mladíky vlály vlajky se stejnými insigniemi, které doplňují červenočerné prapory nacionalistů z Pravého sektoru a modrožluté státní vlajky.

„Heroji! Heroji!“ vítal bojovníky dav. Postarší dáma v šále s národními barvami objímala a na tvář líbala v pozoru stojící nacionalisty.

„Jsou to praví hrdinové. Bojují za nás, za naši svobodu. Kdyby nebyli, tak je už dávno Putin v Kyjevě,“ vysvětlovala s nadšením stoupenkyně nacionalistů. Rusko si podle ní přeje zničit Ukrajinu.

„Moskva nás vždycky nenáviděla. A po Majdanu se nás rozhodla rozčtvrtit a zničit. Podívejte se, co se děje na Krymu a na Donbasu! Bez Ruska by ti teroristi nevystrčili nos ze svých děr,“ pobouřeně dodává.

Ozbrojení nacionalisté

Dobrovolnický prapor Azov je považován za jednu z nejvíce bojeschopných jednotek na východě Ukrajiny. Původně bojová organizace ukrajinských nacionalistů je od července oficiálně součástí sil ministerstva vnitra.

Velitel praporu, šéf Sociálně-nacionálního shromáždění Andrij Bileckyj, má hodnost podplukovníka policie. Bileckyj momentálně kandiduje do ukrajinského parlamentu.

Prapor Azov čítá přibližně 800 mužů. Převážná většina z nich jsou radikální nacionalisté inklinující k neonacismu.

Svědčí o tom nejen samotný symbol na nášivkách Azovu, který za druhé světové války používala 2. tanková divize SS Das Reich, ale i jejich vazby na mezinárodní neonacistické organizace. Včetně ruského hnutí Wotan Jugend, které působí i v ČR.

Azov se zapojil do bojů v květnu. Nejdříve se podílel na osvobození Mariupolu na jihu Doněcké oblasti. Poté byl nasazen v operacích v Torezu, Šachťorsku a Sněžném.

Společně s armádou a dalšími dobrovolnickými jednotkami jako Donbass, Pravyj sektor či Šachťorsk se v srpnu prapor účastnil tragické bitvy o Ilovajsk.

Boj o důležitý železniční uzel tehdy ukrajinské síly prohrály. Podle oficiálních údajů přišly nejméně o 200 mužů. Neoficiálně se ale mluví o mnohem vyšším čísle.

Sláva Ukrajině

Za zpěvu ukrajinské hymny se muži v maskáčích a jejich stoupenci vydávají na pochod Kyjevem. Policie vše zpovzdálí sleduje.

Nezasahuje ani tehdy, když dav začne zapalovat světlice a dýmovnice. Místo toho odklánějí dopravu, aby radikálové mohli klidně projít městem.

Asi osmitisícový průvod připomíná pochod fotbalových fanoušků. Jen místo skandování názvu milovaného týmu se ozývá: „Sláva Ukrajině! Hrdinům sláva!“. A protiruské „Moskaly na nože!“

Nacionalisté prošli okolo Majdanu a svůj pochod ukončili na náměstí nedaleko ministerstva zahraničí a chrámu svatého Michala, který byl ve 30. letech sovětským režimem zničen a v 90. letech znovu obnoven.

„Bojujeme proti těm, proti kterým bojovali všichni naši předci. Bojujeme proti těm, proti nimž bojovali naši slavní kozáci. Naši hrdinové z let 1917 a 1945. Věřím v naše vítězství! My porazíme našeho nepřítele a on navždy opustí naši zem!“ zvolal velitel Azova Andrij Bileckyj ke svým stoupencům.

Co čeká Ukrajinu pak, to neuvedl.


Toto je článek, který vyšel 17.04.2014 na zpravodajském portálu Aktuálně.cz. Dnes už se takové články nepíší a je na místě se tázat, zda je to z důvodu toho, že se nacismus na Ukrajině jednoho dne zcela vytratil a nebo jde o úmysl s cílem budovat novou pozitivní mediální tvář Ukrajiny i za cenu toho, že se nebude říkat pravda. To nechť si zhodnotí každý čtenář sám.

CENZURA Donald Trump Drahé energie Ekonomika Elon Musk Energetická krize EU EU parlament finance Francie Generál Pavel GREEN DEAL ideologie imigrace Islám Jana Marková Joe Biden Komentář Korupce LGBT Maďarsko migranti Ministerstvo vnitra Multikulturalismus Názor Německo ODS Petr Fiala Politika Polsko Prezidentské volby 2023 pětikoalice Rusko Slovensko Twitter Ukrajina USA Velká Británie Vláda ČR Volby do Kongresu 2022 Válka na Ukrajině Vít Rakušan Zdražování ČEZ Čína

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *