Karel Diviš je zpět v boji o Hrad, Rohanová vypadla

Lednových prezidentských voleb se zúčastní také podnikatel Karel Diviš, naopak Denisa Rohanová se o hlasy voličů ucházet nemůže. Nejvyšší správní soud zrušil dvě rozhodnutí ministerstva vnitra, které původně Diviše neregistrovalo kvůli nedostatku podpisů občanů, a naopak Rohanovou, podpořenou členy bývalé Poslanecké sněmovny, do voleb pustilo. V obou případech vnitro podle soudu chybovalo. Podnikatel Karel Janeček kandidovat nemůže, soud jeho podnět zamítl.

Divišovi ministerstvo započítalo 49 884 podpisů z 63 210 dodaných podpisů. Podnikatel měl za to, že ,,ministerstvo při ruční kontrole neztotožnilo osoby, které ztotožnit snadno mohlo a také mělo. Při 33 chybějících uznaných petentech ve vzorku to zásadně ovlivnilo celkový výsledek,“ poukázal na těsný výsledek konečného součtu, který bránil jeho kandidatuře, k níž je potřeba nejméně 50 tisíc podpisů.

Člen volebního senátu Radan Malík dnes tedy zdůvodnil, proč soud Divišově podání vyhověl s tím, že rozhodnutí bylo jednomyslné. NSS konstatoval, že se ministerstvo dopustilo „elementárních chyb“, kvůli nimž neztotožnilo některé petenty. Podpisy se totiž kontrolovaly strojově a stroj nedokázal od sebe rozeznat některé hlásky či čísla. Soud obecně upozornil na systémové nedostatky na straně ministerstva vnitra. Divišova kandidátní listina proto byla registrována.

Rohanové vnitro uznalo listinu s podpisy dnes už bývalých dvaceti poslanců. Podle NSS neměla jejich nominace legitimitu.

Janečkovu podání soud nevyhověl. Soud podle člena volebního senátu Ivo Pospíšila kontroloval u Janečka všech 5618 neuznaných záznamů, které ověřoval v evidenci obyvatel. Strojové načtení petic sice způsobilo podle NSS značné problémy, dodal ale, že spousta jmen byla chybných, lidé buď neexistovali, nebo bydleli na neexistujících adresách, například v místech, kde je hlášena garáž. Podle soudu mělo být uznáno 433 záznamů, nicméně zjištěná chybovost v peticích byla přes 30 procent. Janeček by ani tak neměl dostatek podpisů.

Správní soud obdržel k registračnímu procesu pro prezidentskou volbu 13 podnětů, dneškem jsou už všechny vyřízené. Nadále platí, že kandidátů je devět, pouze Rohanovou nahradí Diviš. Dále kandidují bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, poslanec SPD Jaroslav Bašta, senátoři Pavel Fischer (nezávislý) a Marek Hilšer z klubu Starostů, bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula a bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

CENZURA Donald Trump Drahé energie Ekonomika Elon Musk Energetická krize EU EU parlament finance Francie Generál Pavel GREEN DEAL ideologie imigrace Islám Jana Marková Joe Biden Komentář Korupce LGBT Maďarsko migranti Ministerstvo vnitra Multikulturalismus Názor Německo ODS Petr Fiala Politika Polsko Prezidentské volby 2023 pětikoalice Rusko Slovensko Twitter Ukrajina USA Velká Británie Vláda ČR Volby do Kongresu 2022 Válka na Ukrajině Vít Rakušan Zdražování ČEZ Čína

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *